Koulujen ja päiväkotien alkaessa jokavuotinen ongelma – joskus isompi joskus pienempi – on päätäi. Se aiheuttaa monessa kodissa kirjaimellisesti päänvaivaa. Riesaan on hyvä varautua jo etukäteen pitämällä hoitoon tarvittavia aineita ja täikampaa kodin lääkekaapissa.
Päätäi on hädin tuskin silmin havaittava otus, joka viihtyy hyvin ihmisen hiuksissa. Täin munia voi joskus löytyä myös kulmakarvoista ja silmäripsistä. Naarastäi munii elinaikanaan satakunta munaa, jotka se kiinnittää hiusten tyveen.
Päätäi leviää ihmisestä toiseen helposti, mutta vaatii aina jonkinasteisen kosketuksen. Päätäi ei hypi eikä lennä. Päätäit purevat ja puremat aiheuttavat kutinaa. Puremajäljet näkyvät päänahassa pieninä punaisina pisteinä. Kutisevan päänahan raapiminen puolestaan saattaa aiheuttaa bakteeritulehduksen, mikä onki sitten hieman hankalampi juttu.
Päätäitartunta voi olla vaikea todeta elukan pienen koon vuoksi. Pelkkä saivareiden eli munien löytyminen katsotaan täitartunnaksi. Jos päästä sen sijaan löytyy vain ulompana hiuksissa olevia tyhjiä munankuoria, ei toimenpiteisiin tarvitse ryhtyä. Tartunta voidaan helpoiten todeta käyttämällä tiheää kampaa alla olevan ohjeen mukaisesti.
Todetun päätäitartunnan hoito
Päätäi leviää nopeasti, joten hoito aloitetaan välittömästi toteamisen jälkeen. Hiukset kammataan huolellisesti tiheäpiikkisellä kammalla tyvestä saakka alue kerrallaan. Kampa kuivataan jokaisen vedon jälkeen, jotta irronneet täit eivät kulkeudu takaisin hiuksiin. Koko pää kammataan kaksi kertaa läpi vähintään joka toinen päivä kahden viikon ajan.
Torjunnassa voidaan käyttää lisänä permetriiniä sisältävää shampoota tai silikoniyhdisteitä sisältäviä tuotteita. Kampaaminen tehdään joka tapauksessa.
Vain tartunnan saaneet perheenjäsenet hoidetaan. Kaikki toki tutkitaan tartunnan varalta.
Tartunnasta on ilmoitettava päiväkotiin, kouluun ja lasten kavereiden vanhemmille.
Milloin lääkäriin?
Lääkäriin on syytä ottaa yhteyttä, jos huolellinen itsehoito ei ole auttanut. Kannattaa huomioida, että tyhjiä, valkeita munankuoria saattaa löytyä hiuksista kuukausikaupalla. Nämä eivät ole merkki epäonnistuneesta hoidosta.