Lievää kausiallergiaa voi hoitaa itse

Allerginen nuha nenä-, silmä- ja hengitystieoireineen on varsin yleinen vaiva. Kun allergiaoireita hoitaa oikein, kevätkuukausina pystyy elämään ihan hyvää elämää. Ensisijainen lääkitys allergisen nuhan itsehoidossa ovat nenään annosteltavat kortikosteroidit. Myös antihistamiinisuihkeita voi käyttää, mutta kortikosteroidisuihkeet lievittävät oireita tehokkaimmin. 

Kortikosteroidit ovat kortisonin johdoksia, steroidi- hormoneja, jotka voivat heikentää muun muassa kehon immuunivastetta. Kortisonipohjaisen nenäsumutteen käyttö kannattaa aloittaa jo muutama päivä ennen pahinta tukkoisuusvaihetta. 

Allergisiin nenäoireisiin tarkoitettuja kortisonipitoisia suihkeita voi käyttää jatkuvasti, mutta joskus pitkäaikaisessa käytössä ne saattavat aiheuttaa nenäverenvuotoa. Silloin hoidosta kannattaa pitää taukoa ja käyttää limakalvoa hoitavia ja kosteuttavia tippoja tai suihkeita. Osa siitepölyallergian itsehoitolääkkeistä sopii myös lapsille. Useimpien kortisoninenäsuihkeiden kohdalla lääkärin tulee arvioida lääkehoidon tarve. Monia allergialääkkeitä ei suositella raskaana oleville tai imettäville naisille. Osaa niistä voi kuitenkin käyttää turvallisesti, kunhan lääkäri on punninnut valmisteen haitat ja hyödyt.

Antihistamiinia voi käyttää pitkään

Antihistamiinit tehoavat parhaiten aivasteluun ja limaneritykseen. Suun kautta otettavat antihistamiinit ovat tehokkaita ja turvallisia. Niitä voi käyttää kuukausia, jopa vuosia yhteen mittaan. Jos ne yksinään eivät auta tarpeeksi, voi rinnalle ottaa nenään sumutettavaa kortisonia. 

Moni allergisesta nuhasta kärsivä vannoo nenähuuhtelun nimeen: nenäkannulla tai ”sarvikuonolla” huuhdotaan nenäontelot kaatamalla kehonlämpöistä mietoa suolavettä yhteen sieraimeen ja valuttamalla se toisesta ulos. Näin siitepölyä ja limaa kulkeutuu pois nenäonteloista. Huuhtelu on tehokas hoito, kunhan vesi on oikean lämpöistä ja suolaa sopivasti.

Silmät kirkkaiksi

Heinänuhasta kärsivän tunnistaa usein punoittavista silmistä. Oloa voi helpottaa antihistamiinisilmätipoilla. Jos oireet eivät katoa, suun kautta otettava antihistamiini toimii hyvänä lisänä. Tupla-antihistamiini toimii etenkin silloin, kun oireisiin liittyy allergista nuhaa. 

Yskä ja hengenahdistus ovat harvinaisempia allergian oireita. Jos siitepöly yskittää pahasti ja varsinkin jos henkeä alkaa ahdistaa, on syytä mennä lääkäriin. Saatat tarvita astmalääkettä. 

Heinänuhasta kärsivien on hyvä siitepölykaudella välttää pölyisimpiä katuja, sillä karkea katupöly ärsyttää limakalvoja lisää. 

Vältä liian steriiliä elämää

Yksilölliset taipumukset ja ympäristötekijät ratkaisevat, kenelle puhkeaa allergia. Riskiä voi kuitenkin tutkitusti pienentää liikkumalla paljon luonnossa ja syömällä monipuolisesti. Immuunijärjestelmämme on yhteydessä luontoon suoliston ja ihon välityksellä, joten hyvä suoliston ja ihon bakteerikanta auttaa immuunipuolustusta toimimaan normaalisti. Liian steriili ja suojattu elämä lisää allergisoitumisen riskiä.

Milloin lääkäriin? 

Lääkäriin on mentävä, jos allergian aiheuttajaa ei tunneta tai jos oireet eivät pysy kurissa ilman reseptiä saatavien lääkkeiden avulla. Lääkäri selvittää allergiat iho- tai verikokeiden avulla ja tarkastaa, ettei nenä- ontelossa ole polyyppejä tai muuta poikkeavaa, ja määrää tarvittaessa tehokkaampia lääkkeitä. 

Alle kouluikäisen lapsen oireet on aina hyvä selvittää yhdessä lääkärin kanssa, samoin raskaana olevan tai imettävän naisen. 

Astma ja allerginen nuha kulkevat usein käsi kädessä. Jos allergiaoireisiin liittyy pitkittynyttä yskää, hengityksen vinkumista tai hengenahdistusta, kannattaa aina lähteä lääkäriin.