Viime kesäksi ostettua aurinkovoidetta on puolet jäljellä. Onko se vielä käyttökelpoista?

Teoriassa voide voi säilyä parikin vuotta, mutta siihen tarvitaan optimaaliset olosuhteet: viileää ja pimeää. Aurinkotuotteissa lukee yleensä ”säilyy avattuna 12 kk”, ja siihen kannattaa luottaa. Tuotteissa olevat UV-filtterit eli -suodattimet ovat herkkiä. Ne hajoavat, jos ne joutuvat paljon tekemisiin lämmön ja auringon kanssa. Usein ne joutuvat, kun aurinkovoiteita kuskataan kesällä paikasta toiseen ja unohdetaan välillä lojumaan aurinkoon tai jopa päiväkausiksi kuumaan autoon. Nyrkkisääntö on, että edelliseksi kesäksi ostettuja voiteita voi vielä käyttää kevättalven hangilla, mutta seuraavaksi kesäksi on syytä ostaa uudet.

Voidetta jää aina, koska sitä kuluu niin vähän.

Aurinkosuojatuotteen kanssa pihistely on suomalaisten helmasynti. Moni luulee, että yksi pieni tuubi riittää kesäksi. Jos voidetta käyttäisi suosituksen mukaan, paljon auringossa oleileva nelihenkinen porukka kuluttaisi 200 millilitran tuubin viikonlopussa.

Miten kauan avaamaton tuote säilyy?

Yleensä säilyvyys on pari vuotta, kun tuote säilytetään viileässä ja pimeässä. Mitään kosmetiikkaa ei kannata säilyttää kylpyhuoneessa saunatilojen lähellä: siellä kosmetiikka pilaantuu helposti. Kaikissa aurinkotuotteissa ei enää lue viimeistä käyttöpäivää, sillä pakkauksiin on tullut koodi, joka korvaa sen. Apteekin hnkilökunnalta kannattaa aina kysyä neuvoja tuotteen valintaan ja säilytykseen.

Onko vanhentuneen tuotteen käyttämisestä muuta haittaa kuin se, ettei se välttämättä suojaa täysillä?

Jos voide pääsee lämpenemään, sen sisältämät rasvat härskiintyvät. Se ei tee iholle hyvää, ja etenkin kasvoille voi tulla reaktiota. Vanhentunutta tuotetta käyttävä tekee itselleen kaksinkertaisen karhunpalveluksen: altistaa ihonsa sekä palamiselle että herkistyneelle reaktiolle.

Mistä huomaa, että aurinkovoide on pilaantunut?

Jos se on muuttunut vesimäisen juoksevaksi, se on ehdottomasti pilalla. Eltaantunut tuoksu kertoo samaa. Aerosol-purkista suihkutettavat tuotteet säilyvät voidemaisia paremmin.

Asiantuntijana kosmetologi Anu Paananen