Huomioi nämä asiat maskin käytössä

Maskien käyttösuosituksella pyritään estämään oireettomia kantajia tartuttamasta virusta eteenpäin. Tämänhetkisen tiedon perusteella tartunnan saanut henkilö voi levittää virusta eteenpäin 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkua.

Maskin käyttö ei korvaa vaan tukee muita käytössä olevia ohjeistuksia. Hyvä käsihygienia ja turvavälit ovat edelleen tehokkaimmat keinot suojautua koronavirukselta ja muilta pisaratartuntana leviäviltä taudeilta. Oikea aivastamis- ja yskimistekniikka, hihaan tai kainaloon, ehkäisee myös taudinaiheuttajien leviämistä.

Älä syyllistä, äläkä tuputa maskia kenellekään. Kaikki eivät voi käyttää maskia terveydentilansa vuoksi. Esimerkiksi kroonisesta hengityssairaudesta tai sydän- ja verisuonitaudista kärsiville ei suositella kasvomaskin käyttöä, koska se voi pahentaa terveysongelmia.

Käytä aina puhdasta maskia. Likainen maski on käyttäjälleen terveysriski. Kertakäyttöinen maski hävitetään käytön jälkeen sekajätteessä ja kangasmaski puhdistetaan pesemällä 90 asteessa tai keittämällä viisi minuuttia kattilassa.

Jos ompelet kangasmaskin itse varmista, että maskin lävitse voi hengittää normaalisti ja materiaali kestää pesun 90 asteessa.

Pue ja käsittele maskia oikein:

  1. Pese kädet ennen maskin laittoa.
  2. Tartu maskiin vain kiinnitysnaruista, älä koske suojaosaan.
  3. Älä koskettele tai poista maskia käytön aikana.
  4. Poista maski tarttumalla vain kiinnitysnaruihin ja pese kädet poiston jälkeen.