Koronaepidemian aikana on tärkeää pitää huolta siitä, että pitkäaikaissairautta hoidetaan hyvin ja hoito-ohjeiden mukaisesti. Mahdollisimman hyvä yleisvointi on paras lähtökohta, jos sattuu sairastumaan koronavirustautiin.
Koronaepidemia on aiheuttanut tiedon tarpeen lisäksi myös valtavan tietotulvan. Faktatiedon lisäksi viruksesta, epidemiasta ja taudin kuvasta leviää myös monenlaista väärää tietoa.
Useiden verenpaineen ja sydämen vajaatoiminnan hoitoon käytettävien lääkkeiden on väitetty pahentavan COVID 19 -tautia. Fimea korostaa, että mitään tieteellistä näyttöä tälle väittämälle ei ole. Verenpainelääkitystä ei tule lopettaa koronavirustartunnan pelossa. Lääkityksen äkillinen lopettaminen johtaa haittavaikutuksiin ja vieroitusoireisiin ja pahentaa pitkäaikaissairautta. Myös tulehduskipulääkkeiden, esimerkiksi ibuprofeenin on epäilty pahentavan koronaviruksen aiheuttaman taudin kuvaa. Myöskään tälle väitteelle ei ole olemassa vahvaa tieteellistä näyttöä. Ibuprofeenia ja muita tulehduskipulääkkeitä voi edelleen käyttää niin kuurina kuin tilapäisenä lääkityksenä.
Allergiakauden myötä kortisonia ja muita kortikosteroideja sisältävien nenäsuihkeiden käyttö on herättänyt kysymyksiä. Eurooppalaiset asiantuntijat rauhoittelevat, että nenän kautta annosteltavien kortikosteroidien ei ole havaittu vähentävän elimistön puolustuskykyä. Epidemian aikana niiden käyttö on hyödyllistä myös viruksen leviämisen estossa, aivastelu lisää pisaratartuntoja.
Fimean Koronavirus (COVID-19) -verkkosivulta löytyy luotettavaa tietoa koronaviruksesta sekä vastauksia usein kysyttyihin lääkkeitä ja lääkinnällisiä laitteita koskeviin kysymyksiin.
Lähde: Apteekki.fi