Koronavirustaudin kotihoito

Koronavirukseen ei ole parantavaa lääkettä, mutta sen aiheuttamia oireita voi jossain määrin lievittää kotikonstein.

Jos oireet ovat lieviä etkä kuulu riskiryhmään, sairasta tauti kotona ja vältä kontaktia muihin. Levon ja riittävän nesteiden nauttimisen lisäksi oireita voi lievittää kipu- ja kuumelääkkeillä. Sairastuneen tulee tarkkailla vointiaan ja soittaa terveyskeskukseen, jos yleistila heikkenee tai ilmaantuu hengenahdistusta. Jos joutuu lähtemään lääkäriin, tulee suu ja nenä peittää hengityssuojalla tai kertakäyttönenäliinalla.

Jos kotona on hengitystieinfektioon sairastunut henkilö, tartuntariskiä voi pienentää hyvällä käsihygienialla ja välttämällä lähikosketusta sairastuneeseen. Jos mahdollista, muiden samassa taloudessa asuvien tulisi oleilla toisessa huoneessa. Myös nukkumista samassa sängyssä sairastuneen kanssa kannattaa välttää. Riskiryhmään kuuluva voi harkita suu-nenäsuojuksen käyttöä, jos ei pysty välttämään lähikosketusta sairastuneeseen.

Lapsiperheissä tulee pyrkiä siihen, että vain yksi aikuinen hoitaa sairastunutta. Riskiryhmään kuuluvan henkilön ei tulisi olla sairastuneen ensisijainen hoitaja. Sairastunutta lasta hoitaessa tulee varoa ettei lapsi yski suoraan kasvoille.

Tarttumisriskiä kotona vähentää myös hyvä ilmanvaihto yhteisissä tiloissa ja kosketus- ja pöytäpintojen päivittäinen pyyhkiminen tavallisella puhdistusnesteellä.

Kuumeen alentaminen

Jos sinulla ei ole munuaisten vaajatoimintaa tai muita annosteluun vaikuttavia perussairauksia, voit käyttää kuumeen alentamiseen parasetamolivalmisteita annoksella 1 g kolme kertaa päivässä. Mikäli tämän annoksen teho ei riitä kuumeen alentamiseen ja mahdollisten kurkku- ja/tai lihaskipujen lievittämiseen, voit käyttää samaan aikaan tulehduskipulääkkeitä. Lapsipotilaan kuumelääkkeen annostelu kannattaa aina tarkastaa lääkepakkauksesta painokilojen mukaan. Parasetamoli on turvallinen kipu- ja kuumelääke lapsille, astmaatikoille, sydän- ja mahahaavapotilaille. Se sopii myös raskaana oleville, imettäville ja verenohennuslääkkeitä käyttäville.

Tulehduskipulääkkeet

Lievien hengitystieoireiden hoito

Infektion alkuvaiheessa voi käyttää nenäkannua limakalvojen huuhtelemiseen. Tutkimusten mukaan limakalvojen huuhtelusta nenäkannulla on enemmän hyötyä kuin höyryhengityksestä. 

Apuna voi käyttää myös puhalluspulloa. Pullo täytetään vedellä ja siihen puhalletaan putken kautta - auttaa irrottamaan limaa hengitysteistä. Yhdellä käyttökerralla pulloon puhalletaan 5-10 kertaa ja tämä toistetaan 3-4 kertaa päivässä. 

Markkinoilla on myös hengitysteiden hyvinvointiin suunniteltu harjoituslaite, joka vahvistaa, avaa ja puhdistaa henditysteitä höyryn ja vastapainehengityksen avulla. Laiteen käytöllä on monia hyviä puolia - se helpottaa mm. nuhaa, yskää, aivastelua, nenän tukkoisuutta, limaisuutta ja hengenahdistusta.

Soita terveyskeskukseesi, työterveyshuoltoosi tai terveydenhuollon päivystykseen, jos oireesi jatkuvat kauan, oireesi muuttuvat vakaviksi tai sinulla on hengenahdistusta.

Neuvoja koronaviruksesta puhelimitse 0295 535 535 (arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin klo 9 - 15)