Jos sittenkin lopettaisit

Tämän me kaikki tiedämme: tupakan ja muiden nikotiinituotteiden käyttö on terveydelle vaarallista. Siitä huolimatta noin 12 prosenttia suomalaisista tupakoi edelleen. Muillakin nikotiinituotteilla on oma käyttäjäkuntansa. Kokonaisuudessaan suomalaisten tupakointi on vähentynyt viime vuosikymmeninä, mutta nyt tahti on hidastumassa. Rutiinien muuttaminen ja addiktioista irti pääseminen ei koskaan ole helppoa, mutta tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina.

Auttaisiko teemakuukausi tsemppaamaan kohti elämänmuutosta? Otetaan siis tipattoman tammikuun ja lihattoman lokakuun rinnalle tupakaton toukokuu.

Vieroituksen tukena voi tarvittaessa käyttää nikotiinikorvaushoitoja. Niitä suositellaan ihmiselle, joka polttaa yli 10 savuketta päivässä. Nikotiinikorvaushoitoja suositellaan myös nuuskan käytön lopettamiseen.

WHO muistuttaa, että tupakkateollisuus houkuttelee erityisesti nuoria lisäämällä tupakkatuotteisiin makeita makuja. Purkan, hattaran tai vaikka kirsikan maun toivotaan saavan käyttäjät aliarvioimaan terveysriskit. Tuotteita mainostetaan puhtaammiksi tai vähemmän vaarallisiksi kuin perinteiset tupakat. Lisäksi nuoret altistuvat sosiaalisessa mediassa tehokkaalle ja tarkkaan harkitulle nuuskan ja sähkösavukkeiden markkinoinnille. Koska uusien nikotiinituotteiden pitkäaikaisen käytön haitoista ei vielä ole ehtinyt kertyä epidemiologista näyttöä, uusien tuotteiden haitat paljastuvat vasta ajan kanssa ja kantapään kautta. Esimerkiksi sähkösavukkeet sisältävät usein samoja terveydelle haitallisia aineita kuin tehdasvalmisteiset savukkeet.

Pari hyvää syytä lopettaa

  • Keuhkojen toiminta parantuu, ja yleiskunto kohenee. Jaksat reippailla pidempiä lenkkejä kuin ennen.
  • Maku- ja hajuaisti terästyvät – jo muutamassa päivässä.
  • Sydäntautien, erityisesti sepelvaltimotaudin riski pienenee.
  • Suun terveys paranee: hengitys ei haiskahda yhtä pahasti kuin ennen, ienten verenkierto tehostuu, parodontiitin ja ientulehdusten riski pienenee.
  • Keuhkosyövän ja suusyövän riski pienenee.