Kesä on ihanaa aikaa. Luonto kukoistaa, mieli on usein kevyempi –  kesän tuoksut ja maut ovat herkullisia. Tekevälle kuitenkin sattuu ja tapahtuu. Pienet haavat ja ruhjeet ovat tyypillisiä kesäajan vaivoja etenkin lapsille, jotka kirmaavat pitkin pihoja paljain säärin. Kun pidät kotiapteekin kunnossa ja ajan tasalla, kesän pikkuvammat on helppo hoitaa omin voimin.

Pikku haavoja vain?

Pihapuuhissa ja lasten leikeissä ei aina voi haavoilta välttyä. Pienetkin haavat kannattaa puhdistaa pian, ja erityisen tarkkana kannattaa olla, jos haavassa on likaa. Bakteerit voivat saada ihon tulehtumaan. Antiseptistä puhdistusainetta ei kannata käyttää haavaan heti, paitsi puremavammoissa. Puhdistusainetta voi käyttää, jos haava näyttää tulehtuvan. Yleensä riittää puhdas, juomakelpoinen vesijohtovesi. 

Jos astut ruosteiseen naulaan tai saat haavan muusta likaisesta esineestä, lääkärikäynti ei ole liioittelua. 

Grillin ääressä

Kuuma grilli, nuotiolla hehkuva lettupannu tai saunan kiuas tekee kipeän palovamman, jos ei ole tarkkana. Kova kipu ei välttämättä kerro palovamman vakavuudesta: lievimmät eli ensimmäisen asteen palovammat ovat usein kaikkein kipeimpiä. Syvemmästä palohaavasta kielivät rakkulat, joita voi ilmaantua vielä pari päivää tapahtuman jälkeenkin. 

Pienet ja pinnalliset palovammat pystyy usein hoitamaan itse. Ensiavuksi käy kylmä vesi. Sen jälkeen alueelle voi levittää kostean kääreen, joka estää nesteen haihtumisen. Pienelle vammalle voi myös kokeilla dekspantenolia sisältävää voidetta tai laittaa hydrokolloidilaastarin, joka suojaa vammaa vedeltä ja lievittää kipua. 

Polvet auki

Kun lapsi kaatuu soralle tai asfaltille, haavaan pääsee helposti hiekkaa ja muuta likaa. Niinpä asfaltti-ihottuman hoidossa on tärkeintä puhdistus. Hiekka voi aiheuttaa infektion tai painua ihon sisään niin, että siitä jää pysyvä jälki. Haava puhdistetaan suihkuttamalla sitä kehonlämpöisellä vedellä, kunnes kaikki hiekka ja maa-aines on saatu pois. Hiekan poistossa voi käyttää apuna pehmeää hammasharjaa, kivien ja tikkujen poistossa pinsettejä. Suojaa haava haavaan tarttumattomalla sidoksella, esimerkiksi rasvaverkkosidoksella, ja laita sen päälle haavaeritettä imevä haavatyyny. Ensimmäisten päivien ajan haavaa on hyvä suihkuttaa päivittäin ja vaihtaa puhtaat sidokset. Jos nirhauma on iso eikä sen puhdistus onnistu kotona esimerkiksi kivun takia, kannattaa lähteä käymään päivystyksessä, jossa rikkunut ihoalue voidaan puhdistaa puudutuksessa. 

Pisteliäät hyönteiset

Kyypakkaus on luonnossa liikkuvan vakivaruste. Se toimii ensiapuna myös ampiaisenpistoihin. Ampiaisenpistoille allergisen pitää aina keskustella lääkärin kanssa tarvittavista ensiaputoimenpiteistä. 

Hydrokortisonia tai antihistamiinia sisältävät voiteet lieventävät hyttysenpiston kutinaa. Erityisen herkkien kannattaa ottaa ennaltaehkäiseviä antihistamiinitabletteja jo pari päivää ennen aiottua mökkireissua. 

Kodin lääkekaapin vähimmäisvarustus 

  • Punkinpoistaja 

  • Laastareita ja sidoksia tai sideharsoja, vettä läpäisemättömiä laastareita vesileikeissä viihtyville 

  • Desinfiointiaine tai antiseptinen geeli 

  • Hydrokortisonivoide 

  • Teräväkärkiset pinsetit 

  • Pikakylmäpussi pienten nilkan nyrjähdysten varalle 

  • Rakkolaastarin kaltaiset hydrokolloidit suojaavat rakkulaisia palovammoja tai muita vähän vuotavia haavoja. 

  • Viilentävät geelit tai voiteet tepsivät auringonpolttamiin.